Bedrijf fataal mestsilodrama eerder in de fout


Bij het bedrijf dat betrokken is bij het dodelijke ongeval met drie slachtoffers in een mestsilo in 2013 is eerder een medewerker omgekomen. Twee jaar eerder overleed ook een werknemer in een mestsilo.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Lees meer..

Newslinker

Reacties

tijgernest
Dit was geen mestsilo maar een vergister - in Luttelgeest
930triplemaaier
@tijgernest het was zeker wel een silo
die gebruikt wordt voor vergisting
tijgernest
Op 16 april 2015 is een man onwel geworden tijdens het schoonmaken/inspecteren van een mestzak in Niekerk. Dit zou ook een medewerker betreffen van hetzelfde bedrijf ?
m uut m
@tijgernest
Nee had ook een totaal andere oorzaak.
Ze waren zo slim om de lucht voor het masker weg te zuigen in de container waar ook de aggregaat in stond.
+6
MTSTAMMINGA
Het is allemaal tragisch en erg genoeg wat daar gebeurd is

Het was een warme benauwde dag en er had ook spuiwater in die silo gezetten
Wat het schoonmaak bedrijf niet wist
+3
dorpsrandhoeve
@MTSTAMMINGA Of er nu wel of geen spuiwater in heeft gezeten, het is gewoon levensgevaarlijk. Juist het feit dat er vanuit de agrarische sector weer met "ja maar" wordt gereageerd zegt genoeg, dan zullen er weer slachtoffers volgen.
+2
weurding
@dorpsrandhoeve boeren eigen.. "het zal ons wel niet overkomen" net als met stieren gebeuren er elke jaar weer ongelukken helaas
+2
oldhuus
@weurding
Heb hier de silo ook wel eens schoongespoten, maar daar zat geen dak meer op. En dan nog stond er 1 op de uitkijk en die kon mij er direct uithijsen mocht het misgaan.
Maar zonder al die k*tregeltjes want er moest weer een nieuwe kap op was ook dat niet nodig geweest.
+1
Hurli356
@oldhuus die gassen zijn zwaarder dan lucht dus blijven juist onderin de silo hangen.
+5
cjw73
@Hurli356 dat klopt maar als er geen dak op zit kan het 365 dagen door luchten en das vast beter dan iets altijd afsluiten.
oldhuus
@Hurli356
Ja klopt, in Makkinga was ook een hele hoge silo, die van ons maar 4 meter en het waaide er binnen ook nog wel. Lag 20cm zand en grind op de bodem, en die moest er uit, wel een hele klus.
Harry K
@oldhuus Voor een eventuele volgende keer: bedenk dat je minstens 2 personen nodig bent om je er weer uit te hijsen!
En dan nog zullen ze daar dan flink moeite mee hebben.
oldhuus
@Harry K
Wij hadden mij gewoon aan de trekker geknupt. Silo was trouwens al een paar weken "leeg" maar de laatste 20cm zal er toch ook uit moeten, ik vraag me af hoe professionals dat zouden doen.
+1
dorpsrandhoeve
@weurding We hebben een keer een pink gehad die net langs de voergang de gassen onder de voergang kreeg en in elkaar zakte. Meteen de mixer uitgezet, en van een afstandje een touw om de poot gekregen en getrokken. Pink heeft het overleeft. Wij ook!
Pluto
Ik had begrepen in een klein artikeltje in de Boerderij dat minister Ascher het concept rapport niet accepteerde omdat de overheid er zelf zeg maar hoogst negatieve rol naar boven kwam !.
Na deze aanpassing werd het rapport naar de kamer gestuurd, de rest is bekent.
+1
dwers
Mest en urine hoort ook niet bij elkaar, leve de grupstal.
Groen1
Nieuws vandaag, Man onwel door hoge concentratie ammoniak bij boerderij Erp

bd.nl/regio/112-nieuws/…
+6
tijgernest
Het was geen ammoniak maar (weer) H2S. Bepaald door de brandweer m.b.t. meetapparatuur. Ammoniak komt nooit in voldoende concentratie uit mest vrij om tot meer ongemak te leiden dan irritatie.
Ik heb Omroep Brabant en het Brabants Dagblad gevraagd, deze fout te corrigeren. Het blijkt echter te zijn gezegd door de Inspectie SZW - en dus wordt dit voor zoete koek geslikt. Ik heb de inspectie al aangeboden, hen eens bij te scholen. Blijkbaar hebben ze o.a. het Makkingarapport niet gelezen en de daarbij behorende animatie niet bekeken? En kennen ze de mestgasongevallen in Warns, Everdingen, Sint Nicolaasga en een hele serie andere niet?
Schandalig dat een inspecterende dienst zulke basale fouten maakt. Het zou vooral slecht zijn, als ook artsen die zouden geloven, want dan kan het leiden tot een verkeerde behandeling.
En nu maar hopen en bidden dat het slachtoffer er geen blijvend letsel aan over houdt.
Voor geïnteresseerden in gevaren van mestgassen en maatregelen om ongevallen te voorkomen, zie www.hazmatcat.nl.
Of bezoek eens de website www.mestgassen.nl van Cumela. Leerzaam, duidelijk en zeer de moeite waard!
Ynze Oenema
Het ongeval in makkinga was niet geheel de schuld van het bedrijf. De medewerkers hebben in de ochtend met kap gewerkt met zuurstof en dachten er later wel in te kunnen zonder. Tenminste om in de Silo te komen. Toen 1 in elkaar zakte zijn de anderen gevolgd om die te redden.

Tragisch allemaal.

Vrachtwagen liefhebber? Help mee!

Zit jij dagelijks op de vrachtwagen of heb je gewoon een gezonde interesse in vrachtwagens? Als geluk bij een ongeluk kom je deze website tegen! Op vrachtwagenongeval.nl zie je alle inhoud die met ongevallen te maken hebben. Op TruckFan zie je echter alles wat met vrachtwagens te maken heeft. Help mee door foto's, video's en nieuwsberichten te verzamelen en te delen.

Lid worden is heel eenvoudig!